nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Pécsi Cirfandli

Cirfandli. Egy csepp Nap

 

A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület a 2010-es évben, az akkor megalakult Pécsi borvidéki marketingbizottsággal elhatározta, hogy megpróbál egy nagyobb figyelmet irányítani a Pécsi borvidékre.

 

Miért éppen a cirfandli?

A kampány vezérmotívuma a cirfandli. A cirfandli Pécs zászlós bora, a Pécsi borvidék egyetlen különleges, másutt (legalábbis Magyarországon) nem megtalálható fajtája. Egy olyan fajta, amely a száraztól az édesig, a könnyedtől a testesig, sok formában magas minőséget képes adni.

„A fajta Babo ampelográfus szerint Olaszországból a Como-tó környékéről került a XIX. Század elején Ausztriába. Hazánkban a Mecsek napsütötte lankáin – feltehetően a pécsi káptalan közbenjárására – a XIX. század közepén kezdték telepíteni. A Cirfandli a magyar mediterráneum különleges minőségét adó fajtája. Bora zöldessárga szinű, intenzív vadvirágcsokorra emlékeztető illatú, tüzes, testes, kissé lágy, zamatban gazdag, jellegzetes. A borában gyakran kierjedetlenül maradó néhány százalék cukor fokozza harmóniáját és különleges érdekes árnyalatú ízeivel maradandó kellemérzetet ad.”  (Dr. Diófási Lajos, kézirat, 2002)

 

 

 

„Cirfandli. Egy csepp Nap”

A pécsi cirfandli kampány első lépése a logó, arculat és szlogen meghatározása volt. A cirfandli logó a pécsiséget, a déliességet, a szőlő és borkultúrát jellemzi.

A pécsi cirfandli kampány második lépéseként a megszervezésre került Pannon TOP 25 borverseny keretein belül egy külön Cirfandli Versenyt is hirdettünk! Egy bizottság csak a beérkezett cirfandlikat bírálta. Ezt követően a verseny eredménye a Pécsi Borozó szakmai bormagazinban jelent meg a kampányról szóló PR-cikkben.

 

 

 

 

A Cirfandli közönségkóstoló 2010. június 5-én szerveztük meg a Kultutca projekt keretében a Ferencesek utcájában. A Cirfandli Ünnep-ként debütált rendezvényen a Pécsi borvidék cirfandli termelői mutatkozhattak be a pécsi közönség előtt. a rendezvénynek jelentős sajtóvisszhangja volt, több televíziós és rádiós csatornán is lehetőségünk volt az esemény népszerűsítésére!