Várak, kastélyok

Bikali Élménybirtok

Felidézi és életre kelti a középkori Magyarországot, mesterek, színészek, lovasok és íjászok segítségével. A gyermekek és a felnőttek is megtalálják a számukra legizgalmasabb elfoglaltságot. A birtok területileg 5 egységre tagolódik: a Középkori Falu, az Óváros, a Főtér, a Reneszánsz Palota és a Lovagi Küzdőtér. A faluban található a fazekas, a kosárfonó és kovácsmester műhelye, az állatsimogató, a malom és a Zöld Diófa Csárda is, melyek mind interaktív helyszínei a programnak. Az óvárosban 8 mesterember, és az utcákon itt-ott felbukkanó, színészek és animátorok által előadott vásári komédiák hozzák vissza a középkor hangulatát. Délelőtt és délután a két színtéren, a Madaras színpadon és a Lovagi küzdőtéren egy-egy előadás várja a nézőket.

Puchner Kastélyszálló****

A szálló az Élménybirtok mellett található, egymást kiegészítve egyedülálló csomagajánlatokkal várja az ide látogatókat. Családok esetében nagy gondot fordítanak a gyermekközpontúság egyedi megvalósítására. Kifejezetten gyermekek részére kialakított szolgáltatások: tematikus apródképző, állatsimogató, mesejátékok, csacsifogatozás. 

Mecseknádasd, Püspöki-kastély

Klimó György pécsi püspök 1751 és 1753 között építtette fel – a délre néző domboldalon – a barokk stílusú nyaralót. Az épületet később iskolaként, illetve könyvtárként hasznosították. A 20. században oktatási intézményként használták az épületet. Az új iskola megépítése óta üresen áll, majd visszakerült egyházi tulajdonba.

Mecseknádasd, Terra Britannorum

A monda szerint a Mecseknádasd fölötti Réka-vár, Szent István egyik unokájának, Margitnak szülőhelye. Szent István udvarába fogadott két száműzött brit herceget, Edmundot és Edwardot. Nádasd környékén adott nekik birtokot, amit egy oklevél Britek földjének (Terra Britannorum) nevez. Edmund elhalálozott, testvére Edward a királyi udvarban nevelkedvén, nőül vette István király Ágota nevű leányát. Három gyermekük egyike Margit (1046-1093), aki szüleivel visszatért az angol szigetekre. Malcolm, skót király felesége és a skót nép jótevője, nemzeti szentje lett. A mecseknádasdi legendák szerint Szent Imre herceg ellátogatott testvéréhez, Ágotához a Réka-várba, és itt halt meg.

Pécsváradi vár

A pécsváradi bencés apátság, a török kiűzése után uradalmi központként működött, jelenleg múzeum és szálloda. Az altemplom apszisában található freskó Árpád-kori művészetünk egyik legkorábbi emléke (1158). Az 1955-1988 közötti időben zajlott régészeti feltárás a Szent Benedek Regulája szerinti bencés monostort mutatja be a pécsváradi vár udvarán. A pécsváradi vár észak-nyugati szárnyán a földszinten található a Géza fejedelem korabeli udvarház korjelző lőrésszerű ablakaival. Trónra lépése előtt, 998-ban ezt adományozta Szent István az egyháznak. A Rómából a koronát elhozó Asztrik volt a monostor első apátja.

Szigetvári vár

A bástyákat a törökök építették a vár elfoglalása után. A délkeleti bástya 1573-ban épült Szokoli Musztafa budai pasa anyagi támogatásával. A kőkeretes barokk városkaputól tompaszögben megtörő hosszú boltozott kapualj vezet a várba. A várudvar közepén találjuk az 1566. évi ostrom alatt elhunyt Szulejmán szultán dzsámiját. Az 1930-as évek elején Andrássy gróf a dzsámival közös tető alá hozta a nyári kastélyát, amelynek földszinti termeiben a Zrínyi Miklós Múzeum 1966-ban megnyílt vártörténeti kiállítás egy része látható. A várépületek körüli területen kellemes fekvésű, ápolt park zöldell. A vár 6 méter magas sáncairól szép kilátás nyílik a környékre. A régi belső vár területén végezett ásatások során megtalálták a középkori eredetű torony alapfal maradványait, a belső vár kútját az egykori négyszög alakú lovagvár maradványait, majd a kisvárat körülvevő vizes árkot. Feltárásra került a belső vár területe a vizesárokkal, a kirohanás helyszínével. Ide került Somogyi József alkotása, Zrínyi Miklós lovas szobra. Szigetvár török kori műemlékekben gazdag. A török építészet jegyeit viseli magán a váron kívül a Zrínyi téri Ali pasa dzsámi, a piac mellett található Török ház is.