Múzeumok és kiállítások

Pécsi múzeumok és kiállítások

Zsolnay Múzeum:

A Zsolnay Múzeumban kiállított gyűjtemény bemutatja a Zsolnay-porcelán, eosin és pirogránit fejlődését, és megcsodálhatóak legszebb és legjellemzőbb darabjai, fantasztikus szín és formagazdagságáról tanúbizonyságot téve.

Csontváry Múzeum:

A kiállítás bemutatja a művész életének legkiemelkedőbb alkotásait. A kiállításon láthatók a müncheni tanulmányrajzok, a festői munkásságot már a kezdeteknél is jellemzően bemutató festmények, mint a madarakról készített sorozat (Süvöltőt leterítő ölyv, Tövisszúró gébics stb.), vagy a szomszédasszony Prazsenkáné (Almát hámozó öregasszony). Megismerhetők, az 1910-es évek közepén létrejött nagyméretű, szimbolikus kompozíciókig az életmű különböző periódusaiban készült munkák, köztük az erkölcsi és filozófiai modellnek tekinthető Panaszfal bejárata Jeruzsálemben (1904), a Mária kútja Názáretben (1908), vagy a mágikus sugárzású Baalbek (1906) és Magányos cédrus (1907). A képtárat a Csontváry-kutatás alapján szolgáló archívum egészíti ki.

Dóm Múzeum (Kőtár):

A kőtár a Bazilika eredeti faliszobrait, rekonstruált falait mutatja be. Az egykori Kőtár helyén épült fel Bachman Zoltán tervei alapján az új múzeumépület, amit 2004-ben nyitottak meg a nagyközönség számára.

Modern Magyar Képtár:

A képtár – a Janus Pannonius Múzeum művészeti osztálya – elsősorban XIX-XX. századi magyar képzőművészeti alkotásokat gyűjt. Eddig mintegy 10 ezer műtárgyat őriznek itt. A látogató a magyar képzőművészet legjobbjainak alkotásaival találkozhat itt: azokkal, akik iskolákat alapítottak, csoportokba tömörültek és azokkal is, akik magányos óriásként sajátos, egyéni stílust teremtettek. Csupán néhány nevet említve is meggyőző lehet a névsor: Ferenczy Károly, Thorma János a nagybányaiaktól, Rippl-Rónai József.

Reneszánsz Kőtár:

A Zsolnay Múzeum épületének kertjében található a kőtár építészeti részleteken, eredeti faragott köveken és rekonstrukciókon mutatja be Pécs és környékének reneszánsz kori építészetét. A reneszánsz kor művészete megkésve ért erre a területre a XVI. században, s a fontosabb emlékek Szatmári György püspök nevéhez kapcsolhatók. A kiállításon bemutatott kőfaragványok a tettyei nyári palotájának egykori szépségéről tanúskodnak. (Ma csak romjai láthatók.) A Máré vári ásatásokon, a vár feltárása alkalmával egy reneszánsz kori palota ablakkeretei, ajtója s egyéb díszes kőkeretek kerültek elő. Ezek alapján elkészíthető volt a palota rajzos rekonstrukciója, amelyet a kiállítás is bemutat.

Szabó Marcipán Múzeum:

A marcipánból készült mesterművek között láthatók a magyar és az osztrák történelem nagyjainak portréi Árpádtól Zita királynőig. Emellett kiállítottak marcipánból készített virágokat, hímzéseket, valamint olyan érdekességeket, mint egy négylovas esküvői hintó, a hortobágyi ménes, vagy a pécsi Gázi Kászim pasa dzsámija.

Várostörténeti Múzeum:

A múzeumot a Janus Pannonius Múzeum Új- és Legújabbkori Történeti Osztályának anyagából létesítették 1985-ben. A gyűjtemény az 1786-ban épült, késő barokk tímárházban kapott helyet. A múzeum legfontosabb részei: az 1762-ben alapított Pécsi Bőrgyár védett gépsora, a Zsoldos Benő-féle kártya-, a rádió-, a pedagógiai gyűjtemény, a Pécsi Dalárda tárgyi emlékei, a bányászlakás-, cipészműhely-enteriőrök, a harangöntő minták, Irinyi Dániel ezüstserlege (1867), a céhzászlók és a pipagyűjtemény. A város története a török kiűzésétől a „fordulat évéig” című állandó kiállítása tárgyi, dokumentum- és fotóanyag segítségével érzékelteti a város sokoldalú fejlődését.

Vasarely Múzeum:

Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1908-97) világhírű művész több művét Pécsnek adományozta, múzeuma 1976-ban nyílt meg feltételezett szülőházában. Láthatók itt a nemzetközi geometrikus, kinetikus, koncept művészet más alkotóinak munkái is.A kiállítás végigköveti a művész életművét, amelyet ő maga 1947-től korszakokra osztott aszerint, hogy az egyes periódusokban készült művek milyen élményhez vagy természeti környezethez köthetők. Korai munkásságát (1930-47 között) „tévutaknak” nevezte. Grafikai munkásságában a fekete-fehér és a vonal periódusnak tulajdonított kiemelt szerepet. Vasarely művei mellett láthatók itt a nemzetközi geometrikus, kinetikus, koncept művészet jellegzetes dokumentumai. E gyűjteményrész kiemelkedő darabjai Francois Morellet, Jean Gorin, Hans Arp, Günther Uecker, Nicolas Schöffer, Jesus Rafael Soto alkotásai.

Zsolnay Mauzóleum:

A mauzóleumot a gyáralapító Zsolnay Vilmos 1900-ban történt elhunyta után fia, Miklós emeltette a gyárral közvetlenül határos magaslaton, ott, ahol egykoron a városi vesztőhely állt. A helyszín azonban nem árnyékos múltja okán vált fontossá a család életében. A pici dombocska a gyáralapító egyik kedves helye volt, ahol szívesen időzött és szemlélte a lent elterülő gyárat. Zsolnay Vilmos veje, Sikorski Tádé építész tervei alapján 1901-ben kezdtek neki az építkezésnek és a környezet kialakításának.

Modern Magyar Képtár – Nemzetközi Gyűjtemény:

A számos külföldön híressé vált és pályája csúcsán Pécset választó művész példája mutatja, hogy a 20. századi magyar alkotók munkássága mennyire része az európainak és hogy az európai képzőművészet központjaiban élt magyar festők és szobrászok műveit miként táplálták a hazai gyökerek s vonzotta őket Pécs kulturális örökségének gazdagsága.

Nádor Galéria: 

A hajdani kávéház  2009 óta galériaként a kortárs pécsi, és a velük kapcsolatban álló külföldi művészeket kívánja bemutatni, és a pécsi művészetszerető polgárok találkozó helyévé kíván válni. A tervek szerint a felújítások után, egyéb programok is várják majd az odalátogatókat a kiállításon felül. A Nádor Galéria várja érdeklődőit minden hétköznap 11:00 és 17:00 óra között.

A Zsolnay Aranykora- Gyugyi Gyűjtemény:

Az Egyesült Államokban élő magyar származású Gyugyi László több mint 600 darabos egyedülálló Zsolnay gyűjteménye a historizmus és a szecesszió korának kerámiáiból mutat be páratlan válogatást. A köztulajdonba került magángyűjteménynek helyet adó villaépület Zsolnay Júlia és férje, a lengyel nemesi családból származó építész, Sikorski Tádé lakóhelye volt.

Zsolnay Család- és Gyártörténeti kiállítás:

Állandó kiállítás a Zsolnay család és a gyár történetéről a terület legrégebbi épületében, ahol a legenda elkezdődött. A kiállítás a látogató elé tárja az iparosdinasztia életének kitüntetett pillanatait, az egyszerű ipari kerámiától a legdíszesebb dísztárgyig, sorsfordító családi eseményig. 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37.

Mecseki Bányászati Múzeum:

8-10 méterrel a föld alatt, egy 400 méter hosszú kiállítótérben tanulmányozható a Mecsek ipari jellegű bányászata. Egykor három nagy pécsi cég, a Mecseki Szénbányák Vállalat, a Mecseki Ércbányák Vállalat és a Bányászati Aknamélyítő Vállalat létesítette az elődjét.

Orfűi múzeumok és kiállítások

Kemencés Udvar és Tájház:

A Baranya Megyei Néprajzi Múzeum kiállítási anyagával. A Mecsek- Hegyhát tájegység múltjának használati tárgyaiból berendezett kiállítás, mely folyamatos bővítés alatt áll. Rákosi Ildikó Fotókiállítása (” A mindennapok étrendje” címmel képek régi népi ételekről), Serényi László fafaragó a Népművészet mestereállandó kiállítása a Muskátli

Vendéglőben, mely szomszédos a Kemencés Udvar és Tájházzal, Kemence Kiállítás. Nyolc működő kemence, melyek az ország különböző tájegységeinek kemencetípusait reprezentálják, Sütés-főzés eszközei, kiállítás Bemutató a régi népi gasztronómia tárgyi eszközeiből, Parasztudvar kisállatokkal, Sütési bemutató. Hétvégeken illetve csoportoknak előzetes megrendelésre, ahol a vendég előtt készül és sül a kemencében valami finomság, mindig más, pl. kenyérlángos, gyümölcsös lepény, medvehagymás csiga, stb. Itt lehetőség nyílik vásárlásra, kóstolásra. Csoportok érkezését kérjük előzetesen bejelenteni!

Orfűi Malommúzeum:

A malom maga volt a csoda a régmúlt évszázadok embere számára, ahogy az ördöngös szerkezetekkel a gabonaszemekből elővarázsolta az életet jelentő lisztet. Ezt élheti át Ön is Orfűn, a Malommúzeumban, amely az őrlés történetét mutatja be a már őskorban is használt dörzsölőkövektől kezdve napjaink őrlési technológiájáig. A múzeumban megtekinthető a Mekényesről áttelepített, egykoron lóhajtásos szárazmalom és olajütő, illetve a Vízfő-forrás patakjára települt XIX. századi vízimalom, amely az ország egyetlen működési engedéllyel bíró patakmalma. A malom május elejétől szeptember végéig, hétfő kivételével minden nap, szezonon kívül időpont-egyeztetéssel, vezetett túrák keretében látogatható. A Malom Pincében vagy a malom kertjében elidőzhet egy pohár pécsi cirfandli, vagy hertelendi kapucinus sör mellett, vagy kávé-különlegességeinktől újult erőre kapva folytathatja útját a malmoktól induló Vízfő-tanösvényen. Ha épp nem bérőrlés folyik a malomban, vásárolhat is a helyben őrölt lisztekből, illetve kínálunk még egészséges és bio portékákat is, amelyekből évről évre szélesedik a választék.

Abaligeti barlang és Denevérmúzeum:

Gyalogosan, kényelmesen megtekinthető a barlang egész évben. A barlang vezetéssel látogatható, az 50 perc időtartamú vezetések óránként indulnak. A barlang mellett található a Denevérmúzeum. Az ország egyetlen ilyen múzeuma preparált állatok, fotók, ismertetők, filmek és különböző számítógépes animációk révén látványosan ismertet meg a sokakban félelmet keltő repülő emlősökkel – Magyarország valamennyi, összesen 24 denevérfajával.

Szigetvári múzeumok és kiállítások

Ali pasa dzsámija, Szigetvár:

Az Ali pasa dzsámi, mai néven Szent Rókus templom, a Zrínyi téren található. A dzsámi 1588-89-ben épült tölgyfacölöpökre. A törökök kiűzését követően a római katolikus plébániatemplommá alakították át, majd 1788-ban a Szent Rókus tiszteletére szentelték fel. Az átalakításkor eltüntették az imafülkét, elbontották Ali pasa sírkápolnáját, és előcsarnokkal, karzattal, szentéllyel bővítették. II. József egy 670 kg-os harangot adományozott a templomnak. A harangot újra öntötték, jelenlegi súlya 630 kg. Virágok, szőlőfürtök, levelek, valamint szentek domborművei díszítik, valamint két feliratot találhatjuk rajta. Ez a harang szólal meg szeptember 7-én a hősök emlékére. A templomot 1911-ben Schulek Frigyes és 1973-ban Bozó Pál tervei alapján építették újra.

Karavánszeráj, Szigetvár:

Más néven Várospince, Török ház, a XVI. században épült. A hódoltság egyetlen épen maradt lakóháza Magyarországon. Téglalap alapú, jellegzetes török téglákból épült 2 szintes épület. 80 négyzetméter alapterületű, kolostor boltozattal rendelkezik. Az épület funkciójára vonatkozóan több elképzelés is született. Az egyik elképzelés szerint gyerekek tanultak itt, mások szerint inkább vendégfogadó lehetett. Az ablakon fűzött török vasrács találhatók. Ma az épület felső szintjén miniatúrák láthatók, az alsó szinten a török hódoltságkori kiállítás található.

Turbéki templom, Szigetvár:

Turbéki templom Szigetvár városának külterületén, a városközponttól mintegy 3 km távolságra található. A mai templom helyén temették el Szulejmán szultán szívét és belső szerveit, majd föléje egy nyolcszögletű aranyozott kupolájú síremléket emeltek (erre emlékeztet az 1913-ban elhelyezett emléktábla). Turbék mindmáig a mohamedánok egyik zarándokhelye Európában. Szulejmán türbéjét a XVII. század végén lebontották, helyére egy fakápolnát építettek. A mai kegytemplom 1760 és 1770 között épült fel.

 Szigetvár, Magyar- Török Barátság Park:

A Magyar-Török Barátság Park 1994-ben a Török Köztársaság kezdeményezésére és anyagi támogatásával jött létre, I. (Nagy) Szulejmán szultán születésének 500. évfordulóján. E helyen állt az Oszmán Birodalom egyik legnagyobb uralkodójának a sátra, amikor 1566-ban ostrom alá vette Sziget várát. Az 1 hónapig tartó ostrom során a maroknyira olvadt védők hősiesen kitartottak, s nem adták fel a várat, hanem végső erőfeszítésükkel rontottak a biztos halálba. I.(Nagy) Szulejmán nem érhette meg seregének diadalát, mert szeptember 5-ről 6-ára virradó éjszaka, 2 nappal a vár bevétele előtt elhunyt. Testét bebalzsamozták és Isztambulba vitték, de a szívét, és a belső szerveit a sátrától 1 km-re keletre, Turbékon temették el. Fia II. Selim később a sír fölé márványból türbét emeltetett. Hosszas diplomáciai egyeztetések és tárgyalások után került sor a barátság park megépítésére, amelyet 1994 szeptemberében Süleyman Demirel török köztársasági elnök és Fodor Gábor magyar művelődési és közoktatási miniszter avattak fel. A park 1996-ban ivókúttal bővült, amelyhez minden anyagot, így a csempét, burkolóanyagot, és a csodálatos márványt is Törökországból hozták. Törökország 1997-ben Zrínyi Miklósnak, a nemes ellenfélnek is szobrot állított, így 4 évszázad múltán a két kiváló hadvezér közösen tekint hősi csatájuk színhelyére, Sziget várára. Mindkét szobor Metin Yurdanur török szobrászművész alkotása.