nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Pécs-Mecseki Borút

Köszöntő

A Pécs-Mecseki Borút Egyesület 2005-ben kezdte meg működését és azóta is öregbíti a Pécsi Borvidék hírét, és szolgálja a pécsi borvidék borászait és más minősített borturisztikai szolgáltatóit.

A Pécs-Mecseki Borút alapításakor a célunk kettős volt: összefogni és, elsősorban marketing munkával, segíteni a pécsi borvidék kistermelőit és jelentősebb borászatait, ráirányítva a figyelmet a pécsi bor értékeire és egyre javuló minőségére. Másrészt viszont elkötelezett hívei vagyunk a minőségi borfogyasztás népszerűsítésének, és a gasztrokulturális értékeink megőrzésének és közvetítésének.

Nagynevű szomszédjaink mellett (Villány és Szekszárd) kevésbé volt ismert, hogy Pécs és vonzáskörzete is minőségi szőlőültetvényekkel valamint borokkal bír, és a pécsi borászat gazdag történelmi múltjának ismerete is kezdett háttérbe szorulni Pécs új felkapott értékei mögött.

Szerencsére ez már a múlté. Ma már nincs olyan magára adó vendéglátó egység Pécsett, ahol ne lenne kiváló pécsi bor. A pécsi borászok rangos eredményeket érnek el régiós és országos borversenyeken, és ami a legfontosabb, hogy kialakulóban van egy tudatos fogyasztói magatartás, amely során keresik a helyi termékeket, a helyi gasztronómiai értékeket.

A Pécs-Mecseki Borút zászlós bora a cirfandli, helyi különlegesség. A Szigetvár-Turbék területtől egészen Mecseknádasdig húzódó vidéken gyakori és hagyományos szőlőfajta ez, természetesen a nagy klasszikusok, mint a sauvignon blanc, pinot noir, cabernet franc, merlot vagy a chardonnay is szépen fürtösödnek a mecseki lankákon.

A bor bizalmi termék, ez nem vitás. Éppen ezért kiemelkedően fontosnak tartjuk a nyílt rendezvényeken való megjelenést, hiszen ezen alkalmakkor személyesen is találkozhatunk a fogyasztókkal, akik a munkatársainkkal folytatott beszélgetések és kóstolók után talán kicsit megnyílnak a pécsi nedűk felé. Honlapunkkal is azt a célt szolgáljuk, hogy minél szélesebb körben megismerhessék a pécsi borászokat és jobbnál jobb termékeiket! Csatlakozzon Ön is egyre bővülő „családunkhoz”, koccintson gyakrabban pécsi borokkal és élvezze az otthon ízeit!

Jó barangolást kívánok a honlapon és a Pécs-Mecseki Borúton!

Üdvözlettel:

Gonda Tibor

Pécs-Mecseki Borút Egyesület elnöke

Pécsi borvidék