nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Pécs-Mecseki Borút

Köszöntő

A Pécs-Mecseki Borút Egyesület 2005-ben kezdte meg működését és azóta is öregbíti a Pécsi Borvidék hírét, és szolgálja a pécsi borvidék borászait és más minősített borturisztikai szolgáltatóit.

A Pécs-Mecseki Borút alapításakor a célunk kettős volt: összefogni és, elsősorban marketing munkával, segíteni a pécsi borvidék kistermelőit és jelentősebb borászatait, ráirányítva a figyelmet a pécsi bor értékeire és egyre javuló minőségére. Másrészt viszont elkötelezett hívei vagyunk a minőségi borfogyasztás népszerűsítésének, és a gasztrokulturális értékeink megőrzésének és közvetítésének.

Nagynevű szomszédjaink mellett (Villány és Szekszárd) kevésbé volt ismert, hogy Pécs és vonzáskörzete is minőségi szőlőültetvényekkel valamint borokkal bír, és a pécsi borászat gazdag történelmi múltjának ismerete is kezdett háttérbe szorulni Pécs új felkapott értékei mögött.

Szerencsére ez már a múlté. Ma már nincs olyan magára adó vendéglátó egység Pécsett, ahol ne lenne kiváló pécsi bor. A pécsi borászok rangos eredményeket érnek el régiós és országos borversenyeken, és ami a legfontosabb, hogy kialakulóban van egy tudatos fogyasztói magatartás, amely során keresik a helyi termékeket, a helyi gasztronómiai értékeket.

A Pécs-Mecseki Borút zászlós bora a cirfandli, helyi különlegesség. A Szigetvár-Turbék területtől egészen Mecseknádasdig húzódó vidéken gyakori és hagyományos szőlőfajta ez, természetesen a nagy klasszikusok, mint a sauvignon blanc, pinot noir, cabernet franc, merlot vagy a chardonnay is szépen fürtösödnek a mecseki lankákon.

A bor bizalmi termék, ez nem vitás. Éppen ezért kiemelkedően fontosnak tartjuk a nyílt rendezvényeken való megjelenést, hiszen ezen alkalmakkor személyesen is találkozhatunk a fogyasztókkal, akik a munkatársainkkal folytatott beszélgetések és kóstolók után talán kicsit megnyílnak a pécsi nedűk felé. Honlapunkkal is azt a célt szolgáljuk, hogy minél szélesebb körben megismerhessék a pécsi borászokat és jobbnál jobb termékeiket! Csatlakozzon Ön is egyre bővülő „családunkhoz”, koccintson gyakrabban pécsi borokkal és élvezze az otthon ízeit!

Jó barangolást kívánok a honlapon és a Pécs-Mecseki Borúton!

Üdvözlettel:

Gonda Tibor

Pécs-Mecseki Borút Egyesület elnöke

Pécsi borvidék

PÁLYÁZAT:

Borvidékek tudásátadása és marketing innováció a Mecsek lábánál

Projektadatok:

  • Kedvezményezett neve: Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület
  • Pályázati felhívás neve, kódszáma: VP6-19.3.1-17 kódszámú, LEADER Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése és megvalósítása
  • A projekt címe, azonosító száma: Borvidékek tudásátadása és marketing innováció a Mecsek lábánál, 1868373226
  • Szerződött támogatás összege: 19 752 894 Ft
  • Támogatás mértéke (%-ban): 85%
  • Projekt tartalmának rövid bemutatása: A Mecsekvidék HACS tervezési területéhez 38, a Pécs-Mecseki Borút Egyesület területéhez 22, a Mecseki Borrend Egyesület területéhez 7 település tartozik, melyeken a népesség nagy száma küzd megélhetési problémákkal. A Pannon Borrégióban a borturizmus kitörési pontnak számít ezen települések életében, ennek ellenére a Pécsi borvidéken eddig mégsem kerültek kiaknázásra az ebben rejlő lehetőségek. A borturizmus komplex fejlesztése a helyi gazdaság fellendítését hozhatja magával, vonzó lehetőségeket kínál nem csak a látogatók, hanem azon háztartások számára is, akik a későbbiekben a turizmusból kívánnak jövedelmet szerezni. A projekt keretében megvalósítandó tevékenységek hozzájárulhatnak a régió adottságainak felismeréséhez és jövőbeni hasznosításához.
  • Projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. december 31.

A projekt keretein belül megvalósuló rendezvények:

Mecseknádasdi Bor-Barangoló (Barangolás a mecseknádasdi pincesorokon)

Dátum: 2019. szeptember 21
Időpont: 13:00 órától 21:00 óráig
Helyszín: Mecseknádasd, a rejtőzködő borfalu

Mecseknádasdi Mikulás-napi pincejárás 2019

Dátum: 2019. december 7.
Időpont: 10:00 órától 21:00 óráig
Helyszín: Mecseknádasd, Mesterségek Háza/Trieb Pincesor

 Mecseknádasdi Országos Szőlészeti és Borászati Konferencia
“Szőlőtelepítés – zöldszüret – szőlőkivágás?”
A magyar szőlő- és borágazat betegségei
Dátum: 2019. 12. 07.
Időpont: 10:00-14:00
Helyszín: Wekler Családi Pincészet

A projekt keretein belül megvalósuló képzések:

CEWI alapfokú borismereti képzés

Dátum: 2019.szeptember 27-28-29.
Helyszín: Orfű, Tekeresi Lovaspanzió

CEWI középfokú borismereti képzés

Dátum: 2019. október 24-27.
Helyszín: Orfű, Tekeresi Lovaspanzió

CEWI felsőfokú borismereti képzés

Dátum: 2019. november 30.-december 1-2., december 6-7-8.
Helyszín: Orfű, Tekeresi Lovaspanzió