A Pécs-Mecseki Borút Egyesület és az orfűi Medvehagyma ház Látogatóközpont hagyományteremtő szándékkal szervezte meg első, Luca-naphoz kötődő újbor kóstolóját a Pécsi-tó partján. A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a Pécsi Borvidék pincészeteit és borait állítsa a középpontba; közelebb hozva őket a szélesebb közönséghez.
A kitelepülő pincészetek listája:
Belward Pincészet (Hásságy)
Gáspár Pincészet (Mozsgó)
Hetényi Családi Pincészet és birtok (Mecseknádasd)
Hóbor Pince (Nagypeterd)
Kovács-Harmat Pincészet (Versend)
Schunk Pince (Hosszúhetény)
Zsiwine Pince (Nagypeterd, Orfű)
,
Helyi termékek a Borvidékről
Az esemény során 35 fajta bort kóstolhattak a látogatók, tehát minden pince 5-5 fajta ó-és újbort hozott magával. A Luca-napi hagyományokhoz kötődően előtérbe helyeztük a 2022 évi borokat, így összesen 20 tétel újbort mutathattak be, illetve kóstoltathattak a borászok. A célkitűzésünk szerint a kulturált borfogyasztást támogatva, alapvető szempontnak tartottuk többek között azt, hogy a borfogyasztókat közelebb hozzuk a termelőkhöz, s lehetőséget teremtsünk a közvetlen kapcsolatok kiépítésére, mellyel a Pécsi Borvidék hírnevét és imázsát is növelhettük. Másrészt, a beszélgetések során a látogatók borkulturális ismereteit is gazdagítottuk, mely szintén a tudatos és kulturális borkultúrára való törekvés része.
Az esemény kísérőprogramjai során egyéb, helyi termék előállítók mutatták be termékeit (bőráru, sütemények, sajtok, szalámik, festmények, lekvárok, szörpök stb.), melynek során a helyi gazdaságot támogattuk.
Záróprogramként pedig helyben (Orfű) készült sült malacot kínáltunk a vendégeinknek, mint vacsorázási lehetőség.A borturisztikai eseményen kb. 50-60 fő vett részt, akik elsősorban az orfűi és környékbeli falvak lakóit jelentették. Azonban Pécsről és Mecseknádasdról is számos résztvevő látogatott ki Orfűre. Ezzel az esemény helyi, illetve regionális vonzerőkörrel bírt.