A Pécs-Mecseki Borút Egyesület és az orfűi Medvehagyma ház Látogatóközpont hagyományteremtő szándékkal szervezte meg első, Luca-naphoz kötődő újbor kóstolóját a Pécsi-tó partján. A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a Pécsi Borvidék pincészeteit és borait állítsa a középpontba; közelebb hozva őket a szélesebb közönséghez.

A kitelepülő pincészetek listája:

  • Belward Pincészet (Hásságy)

  • Gáspár Pincészet (Mozsgó)

  • Hetényi Családi Pincészet és birtok (Mecseknádasd)

  • Hóbor Pince (Nagypeterd)

  • Kovács-Harmat Pincészet (Versend)

  • Schunk Pince (Hosszúhetény)

  • Zsiwine Pince (Nagypeterd, Orfű)

Belward Pincészet (Hásságy)

Gáspár Pincészet (Mozsgó)

Hetényi Családi Pincészet és Birtok (Mecseknádasd)

 

 

          ,                

 

 

 

 

 

Hóbor Pince (Nagypeterd)

Kovács Harmat Pincészet (Versend)

Schunk Pince (Hoszzúhetény)

 

 

 

 

 

ZsiWine Pince (Nagypeterd | Orfű)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helyi termékek a Borvidékről

Az esemény során 35 fajta bort kóstolhattak a látogatók, tehát minden pince 5-5 fajta ó-és újbort hozott magával. A Luca-napi hagyományokhoz kötődően előtérbe helyeztük a 2022 évi borokat, így összesen 20 tétel újbort mutathattak be, illetve kóstoltathattak a borászok. A célkitűzésünk szerint a kulturált borfogyasztást támogatva, alapvető szempontnak tartottuk többek között azt, hogy a borfogyasztókat közelebb hozzuk a termelőkhöz, s lehetőséget teremtsünk a közvetlen kapcsolatok kiépítésére, mellyel a Pécsi Borvidék hírnevét és imázsát is növelhettük. Másrészt, a beszélgetések során a látogatók borkulturális ismereteit is gazdagítottuk, mely szintén a tudatos és kulturális borkultúrára való törekvés része.

Az esemény kísérőprogramjai során egyéb, helyi termék előállítók mutatták be termékeit (bőráru, sütemények, sajtok, szalámik, festmények, lekvárok, szörpök stb.), melynek során a helyi gazdaságot támogattuk.

Cultur Piac (Orfű)

Paradicsomkert (Husztót)

Zséka Leather Goods (Pécs)

 

 

 

 

 

 

Záróprogramként pedig helyben (Orfű) készült sült malacot kínáltunk a vendégeinknek, mint vacsorázási lehetőség.A borturisztikai eseményen kb. 50-60 fő vett részt, akik elsősorban az orfűi és környékbeli falvak lakóit jelentették. Azonban Pécsről és Mecseknádasdról is számos résztvevő látogatott ki Orfűre. Ezzel az esemény helyi, illetve regionális vonzerőkörrel bírt.

Orfűn sütött malac vacsora párolt káposztával