nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Új minősítési rendszer és védjegy az ökoturisztikai szolgáltatóknak

Új minősítési rendszer és védjegy az ökoturisztikai szolgáltatóknak

Közel egy éve munkálkodik a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter egy regionális ökoturisztikai minősítő rendszer létrehozásán és bevezetésén. A rendszer kidolgozása része a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter fejlesztése (DDOP-2.1.3/A-12-2012-0001) pályázati támogatással megvalósuló programnak. A minősítési rendszer bevezetése közvetlenül is előnyt jelent majd a régióban működő minősített ökoturisztikai szolgáltatóknak.

Világszerte több mint száz öko-védjegy működik, de csak Európában is ötvennél többet ismerünk. Ezek eddig még nem honosodtak meg nálunk, pedig a külföldi példák, és a hazai kezdeményezések is igazolták, fontos a minősítő rendszerek és a hozzájuk kötődő védjegyek, logók használata az ökoturizmus marketingjében, hiszen az elkötelezett ökoturisták ezek alapján választanak a lehetséges célpontok, termékek, szolgáltatók és programok között. Ennek ismeretében kezdeményezte a Dél-Dunántúlon az egységes ökoturisztikai minősítési rendszer kialakítását az ökoturisztikai klaszter. A minősítési rendszerhez  az ökoturizmust közvetlenül és közvetetten kiszolgáló vállalkozók, intézmények és civil szervezetek egységesen csatlakozhatnak.

A minősítés használatára pályázók szállás, ellátás és szolgáltatás kategóriákban jelenthetik be igényüket a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszternél, amely többféle szakterületről kért fel specialistákat a minősítési rendszer kialakításában való közreműködésre. A minősítők felkeresik a szolgáltatókat,  felmérik, hogy a minősítési rendszerben megadott feltételeknek mennyiben  felelnek meg – az úgynevezett alapfeltételek, a szükséges, valamint az ajánlott kritériumok –  és ez alapján döntenek a pályázó besorolásáról. A minősítés elnyeréséhez a pályázónak teljesítenie kell a választott kategória minősítési rendszerében minimum az összes alapfeltételt.

A minősítő rendszerről a szakmai tanulmány, valamint a minősítési kritériumok kidolgozása szakértők közreműködésével már elkészült. A régió turisztikai szolgáltatói Orfűn, Pakson és Patcán rendezett fórumokon ismerhették meg az új rendszert. A  három megyében workshopokon, képzéseken és tanácsadáson vehettek  részt a jelentkezők, mely felkészítés eredményeképpen a minősítésen már sikeresen túl van 26 szolgáltatás és rendezvény.

A minősítési rendszer differenciál a szolgáltatók között. Az alapfeltételek teljesülése is igen komoly követelmény, de ezért még csak az egy hunyoros védjegy használatára szerezhet a kérelmező jogosultságot. A kettő vagy három hunyoros minősítésért már  kiemelten átgondoltan és következetesen kell „ökonak” lennie az érintett szolgáltatásnak, vagy rendezvénynek. Várhatóan 2015 tavaszán folytatódnak a minősítések Baranya, Tolna és Somogy megye ökoturisztikai szolgáltatóinál, és ezzel is sikerül elősegíteni azt, hogy a Dél-Dunántúl Magyarország egyik meghatározó ökoturisztikai célterületévé váljon.

A minősítési rendszerről további információ, és a minősítést elnyert szolgáltatók listája a www.gyeregyalog.hu honlapon érhető el.