Sajtóközlemény: Sikeres minősítési rendszert vezetett be az ökoturisztikai klaszter

Pécs, 2014.12.23.

Gyeregyalog.hu Összefogás a dél-dunántúli Aktív-, és Ökoturizmusért Közhasznú Egyesület

Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter

Sajtóközlemény

a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter Sikeresen vezette be az ökoturisztikai minősítési rendszert

A Gyeregyalog.hu Egyesület „Léptékváltás zöld ritmusban – A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter fejlesztése” című pályázatának egyik kiemelt projekt eleme volt a regionális ökoturisztikai minősítési rendszer bevezetése.

A Gyeregyalog.hu Közhasznú Egyesület gesztorálásával valósult meg a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0001 számú, „Léptékváltás zöld ritmusban – A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter fejlesztése” című pályázat. A pályázat egyik kiemelt projekt eleme volt a regionális ökoturisztikai minősítési rendszer bevezetése és disszeminációja.

Három kategóriában lehet minősíteni az ökoturisztikai szolgáltatókat, szállás, vendéglátás, valamint rendezvények alapján. Az elnyerhető legmagasabb minősítési fokozat a három hunyor.

A minősítést végzők képzésen vettek részt, a rendszert magát, pedig a tagság közösen dolgozta ki. A minősítési rendszer fejlesztése során szakemberek segítségével, a világszerte már működő rendszerek megismerésére és elemzésére került először sor, majd ezek hasznos és progresszív elemeinek ismeretében került kialakításra a hazai viszonyok között is alkalmazható rendszer.

Eredetileg 20 hely minősítését tűzték ki célként, de a nagy érdeklődés miatt 26 szolgáltatatás minősítése történt meg. Az új védjegy rendszert pozitívan fogadták az érintett turisztikai szolgáltatók és ezért, a minősítésre jelentkezők száma folyamatosan nő.

A minősítési rendszer egyelőre a klaszter tagjaira terjed ki, azonban elképzelhető, hogy a későbbiekben kiterjesztik ezt a lehetőséget más szolgáltatók számára is.

Az új minősítési rendszer teljes egészében elérhető és megismerhető a www.gyeregyalog.hu honlapon.

Handó János

elnök