SAJTÓKÖZLEMÉNY: MÉRFÖLDKÖVEK A „VIDÉKI ÖRÖRÖKSÉG ÚTJAIN”

Pécs-Bükkösd 2015 | február | 18.
Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület
DÉL-DUNÁNTÚLI FALUSI TURIZMUS KLASZTER
SAJTÓKÖZLEMÉNY
MÉRFÖLDKÖVEK A „VIDÉKI ÖRÖRÖKSÉG ÚTJAIN”
A DDOP-2.1.3/A-12-2012-0007 PROJEKT EREDMÉNYEI
A Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület gesztorálásával 2013 februárjában indult projekt a Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter második EU-s támogatást elnyert fejlesztési programja. A regionális klaszter 2009-es megalakulása óta taglétszámát megduplázva 27 vállalkozást, szakmai szervezetet, intézményt tömörít a Dél-Dunántúl három megyéjéből. Ezek a szervezetek egyaránt érdekeltek a vidék, a falvak fejlődésében. Ebben a kívánatos folyamatban a turizmust egy jelentős mozgósító erőnek tartják.
A 2015. februárjában záródó „Vidéki örökség útjai” projekt a vidék szellemi és kulturális örökségének valorizációját: értékeinek feltárását és hasznosítását tűzte ki céljaként.
A fejlesztési program tematikai súlypontjai:
• az épített örökség funkcióváltását, hasznosítását támogató szakértői szolgáltatások;
• a vidéki tárgyi és szellemi örökség bemutatására alkalmas tematikus utak, tematikus kínálatok fejlesztése, a meglévők megjelenítése;
• a vidéki szellemi kulturális örökség jelentős részét alkotó gasztronómiai örökség értékfeltáró és bemutató programjai;
• a helyi termékek, táji termékek népszerűsítését szolgáló rendezvények és média kampányok menedzselése;
• a vidéki életmód jellemzőinek, hagyományainak életszerű bemutatását segítő programok létrehozása, „falusi életmód iskolák” és iskolai programok létrehozása és menedzselése volt.
A projekt megvalósítása során alkalmazott eszköztár igen széles volt és jelentős eredményeket produkált.

1. Szakmai tanulmányok készültek:
• Tematikus út stratégia „Baranyai Mézes Körút”
• Jó gyakorlatok felmérése
• Piackutatás

2. Közösségi kampányokat bonyolítottunk le:
• Facebook akciók és aktivitás
• Hírlevelek
• Leporellók és mesekönyv kiadása

3. Web-es alkalmazások:
• tartalom fejlesztés
www.baranyavidek.hu
www.gasztrobaranya.eu
• technológiai fejlesztés
• Androidos alkalmazások
• Hogyan készül? Videók és infografikák

4. Rendezvények, események szervezése:
• Gasztrofesztiválok
• Tematikus rendezvények
• „Falusi életmód iskola”

5. Helyi termékek felkutatása, minősítése:
• Termékek érzékszervi minősítő rendszereinek kidolgozása és alkalmazása

A projekt legfontosabb eredményének tekinthető, hogy a régió vidéki turizmus kínálatai a legmodernebb tartalmakkal és technológiai megoldásokkal kerültek fel a világhálóra. A helyi termékek előállítói, a gasztronómiai értékek és termékek, a helyi örökségre alapozódó fesztiválok, valamint az ezeket kiegészítő falusi szálláshelyek és programok iránt érdeklődők könnyen csemegézhetnek a Dél-Dunántúl vidéki kínálataiból.
A helyi termékek érzékszervi minősítő rendszereinek kialakításával, majd ezen termékek bemutatásával, kóstoltatásával az iskolás korosztályok között újabb érdeklődőket nyertünk a falvak hagyományos termékei számára. Ők a jövő fogyasztói, a minőségi helyi termékeket megbecsülő vendégek!

Pécs-Bükkösd, 2015. február 18.
Dr. Szabó Géza
elnök