nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

SAJTÓKÖZLEMÉNY: BŐVÜLŐ VIDÉKI TURIZMUS KÍNÁLAT A DÉL-DUNÁNTÚLON

Pécs, 2014.09.24.
BARANYA MEGYEI FALUSI TURIZMUS KÖZHASZNÚ SZÖVETSÉG
DÉL-DUNÁNTÚLI FALUSI TURIZMUS KLASZTER
SAJTÓKÖZLEMÉNY
BŐVÜLŐ VIDÉKI TURIZMUS KÍNÁLAT A DÉL-DUNÁNTÚLON
A Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség és a Dél-Dunántúli Falusi Turizmus
Klaszter a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0007 azonosító számú „Vidéki örökség útjai” című pályázatának
lebonyolítását 2013. márciusában kezdte meg, mely 2015. február 19-én fog zárulni.
A hazai turizmus lendülete lassan eléri a 2009/10- évi mélypontok után felfelé indult falusi vendégfogadást
is. Szerencsére a Dél-Dunántúl és Baranya megye sem kivétel ebből a bizakodásra okot adó folyamatból. A
Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség, amely gesztor szervezete a Dél-Dunántúli Falusi
Turizmus Klaszternek, EU-s projektjével segíti a vidéki turizmus és ezen belül a falusi vendégfogadás
kínálatának erősítését. A „Vidéki örökség útjai” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0007 számú projekt a régió
vendégfogadó falvainak tárgyi és szellemi kultúrájának értékeit támogatja a turisztikai kínálattá
formálódásban. Hangsúlyos eleme a projektnek a vidéki gasztronómiai örökség és az ehhez szorosan
kapcsolódó helyi termékek piacra jutásának segítése. Különösen fontos ez akkor, amikor a vidéki fesztivál
kínálat látványosan bővül. Ezen belül a gasztronómia fesztiválok szinte már az egész évet végigkísérik. A
helyi termékekre, a tradicionális gasztronómiára fesztiválok egész sora jött létre, amelyek átfogják Baranya,
Tolna és Somogy vidéki térségeit. A gasztrofesztiválok, mint attrakciók és hétvégi programok jól töltik az
érintett falvak szálláshelyeit. A Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter által támogatott és megrendezett
fesztiválok tematikája a helyi alapanyagok főző fesztiváljától (Bölcske, házi galamb és házi nyúl), a
hagyományos gazdálkodás emlékein át (Báta, halászat, keszeg fesztivál) a népi gasztronómia bemutatóiig
(Mecseknádasd, kakaspaprikás, Cserkút, nagymamáink kosztolója) terjedt.
Az ősz fesztivál szezonja sem marad falusi programok nélkül. A Baranya Megyei Falusi Turizmus
Közhasznú Szövetség szeptember 27-én, szombaton szervezi meg „Térjen be a mi utcánkba” szlogennel
Pécsett, a Szent István téren a X. Falusi Turizmus Utcafesztiválját. A már hagyománnyá vált
rendezvényen vendégfogadó falvak és helyi termékeket előállító gazdák tartanak bemutatókat a
hagyományos vidéki ízekből. A nyár zamatait felidéző friss lekvárok, gyümölcslevek, mangalicás
zsíroskenyér falatkák és házi sütemények bőséges választéka idén még kibővül a Mecseki Mézes Körút
mézes étel és mézkóstolójával is. Közben kézműves foglalkozások, mese sarok a Mecsek és Baranya
újkeletű meséivel, gyurmázás, papírrepülő építés és reptetés, kukorica morzsolás és kukoricán térdepelés
várja az érdeklődőket. A nagyszínpadon pedig hagyományőrző együttesek és gyermek tánckarok kötik le a
figyelmet.
Október első szombatja (október 4.) pedig a Falusi Vendégfogadók IX. Nemzetközi Sütő-Főző
Fesztiváljának az időpontja. A szabadtűzi ételkészítés idei ünnepének helyszíne a Bükkösdi Ökopark.
Versengő kedvű vendégfogadók határokon innen és túlról érkezve most is bemutatják, hogy milyen virtuózok
a fakanál forgatásában. A benevezett főzőcsapatok egy, a verseny kezdetéig számukra ismeretlen
összetételű alapanyag csomagból gazdálkodhatnak. Abban húsfélék, zöldségek és egyéb meglepetések is
előfordulhatnak. Mindezekből és amit még magukkal hoznak készíthetik rácson, roston, tárcsán, bográcsban
vagy más sütő-főző eszközön, fa vagy faszén segítségével ételeiket. Az elkészülő fogásokat a szakmai zsűri
értékelése után a közönség kóstolja. A korábbi években 50-60 féle étel nyűgözte le a hagyományok és a
kreativitás iránt egyaránt érdeklődő vendégeket. A látogatók idén – az Ökopark megtekintése mellett -, a
rendezvény helyszínén kulturális programokon, helyi termék vásáron szórakozhatnak.
Tudjuk, hogy az idei ősz is igen gazdag programkínálattal csalogatja Pécs és Baranya látogatóit, de
azoknak, akik igazi házi ízekre vágynak, szeretik a szabad tűzön készült étkeket és kíváncsiak a falvak
hagyományaira, nekik üzenjük, hogy:
Térjen be a mi utcánkba!
2014. szeptember 27-én Pécsett a Szent István téren,
2014. október 4-én Bükkösdön az Ökoparkban.
Dr. Szabó Géza
elnök