nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Megválasztották Pécs borát

A Pécsi borvidéken tevékenykedő pincészetek több mint 30 borát  kóstolhatták meg szombaton a pécsiek a Kodály Központban. A Pécs Város Bora választást idén tizennyolcadik alkalommal, de teljesen új köntösben szervezték meg. Mintegy kétszázan vettek részt a programon, ahol 15-18.30 között lehetett megkóstolni a borokat és szavazni a kedvencekre. A legnépszerűbbek közül választotta ki a zsűri Pécs Város Borát.

                                                                                                                         Fotók: pecsma.hu

A zsűri (melynek tagjai voltak: Radó István a Pécsi Hegyközség elnöke, Hárs Tibor a Szederkényi Hegyközség elnöke, Páva Zsolt Pécs polgármestere, Háber Tamás a pécsi Aranykacsa étterem vezetője, a borválasztás ötletgazdája, Hartman Beatrix a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati osztályvezetője, Nagy Katalin a Kreatív Pécsi Gasztronómia képviselője és a résztvevők közül sorsolással kiválasztott Arató György) hosszas tanakodás és mérlegelés után tudott csak dönteni, ez azt is jelzi, hogy kiváló borokkal jelentkeztek a pincészetek erre a megmérettetésre.

Este nyolc órára született meg a végeredmény, amely szerint a következő ez évben a Pécs Város Bora címet a Hárs Pincészet Szajki Cabernet Franc 2012 bora viselheti.

A közönségdíjat a következő borok kapták:

Fehérborok: Belward Pincészet Lini Pécsi Gyöngyöző Zöldveltelini 2013 (ez első háromba került még: Radó Pince Pécsi Cirfandli 2013, Szabó Zoltán Pécsi Cirfandli 2013);

Rozéborok: Planina Borház Mohácsi Siller 2013 (ez első háromba került még: Ebner Pince Pécsi Rozé 2013, Hárs Pincészet Szajki Rozé Cuvée 2013);

Vörösborok: Hárs Pincészet Szajki Cabernet Franc 2012 (ez első háromba került még: Ebner Pince Opapi 2011, Lisicza Borház Pécsi Cabernet Franc 2012);

Desszertborok: Hárs Pincészet Szajki Cirfandli késői szüret 2007 (itt ez a bor kapta a szavazatok majd’ száz százalékát…).

A borok mellett a Kodály Központba ellátogatók a kreatív pécsi gasztronómia jegyében született ételekből is ízelítőt kaphattak, a kóstolót a Zsolnay Étterem, a Pezsgőház vagy a Jókai Bisztró séfjei készítették.

A Kreatív Pécsi Gasztronómiáért Egyesület víziója szerint Pécs egy olyan multikulturális gyökerekkel rendelkező város, amelynek gazdag gasztronómiai hagyományai, a környező vidékek változatos helyi termékei, a megyében húzódó borvidékek, a polgári konyha értékei mind ihletői lehetnek egy olyan kreatív és integráló gasztronómia kialakításának, amely a kétezer éves várost, a kulturális fővárost az étkezőasztalon jeleníti meg és a kompromisszum-mentes minőséget tűzi ki céljául.