A Pécsi borvidéken tevékenykedő pincészetek több mint 30 borát  kóstolhatták meg szombaton a pécsiek a Kodály Központban. A Pécs Város Bora választást idén tizennyolcadik alkalommal, de teljesen új köntösben szervezték meg. Mintegy kétszázan vettek részt a programon, ahol 15-18.30 között lehetett megkóstolni a borokat és szavazni a kedvencekre. A legnépszerűbbek közül választotta ki a zsűri Pécs Város Borát.

                                                                                                                         Fotók: pecsma.hu

A zsűri (melynek tagjai voltak: Radó István a Pécsi Hegyközség elnöke, Hárs Tibor a Szederkényi Hegyközség elnöke, Páva Zsolt Pécs polgármestere, Háber Tamás a pécsi Aranykacsa étterem vezetője, a borválasztás ötletgazdája, Hartman Beatrix a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati osztályvezetője, Nagy Katalin a Kreatív Pécsi Gasztronómia képviselője és a résztvevők közül sorsolással kiválasztott Arató György) hosszas tanakodás és mérlegelés után tudott csak dönteni, ez azt is jelzi, hogy kiváló borokkal jelentkeztek a pincészetek erre a megmérettetésre.

Este nyolc órára született meg a végeredmény, amely szerint a következő ez évben a Pécs Város Bora címet a Hárs Pincészet Szajki Cabernet Franc 2012 bora viselheti.

A közönségdíjat a következő borok kapták:

Fehérborok: Belward Pincészet Lini Pécsi Gyöngyöző Zöldveltelini 2013 (ez első háromba került még: Radó Pince Pécsi Cirfandli 2013, Szabó Zoltán Pécsi Cirfandli 2013);

Rozéborok: Planina Borház Mohácsi Siller 2013 (ez első háromba került még: Ebner Pince Pécsi Rozé 2013, Hárs Pincészet Szajki Rozé Cuvée 2013);

Vörösborok: Hárs Pincészet Szajki Cabernet Franc 2012 (ez első háromba került még: Ebner Pince Opapi 2011, Lisicza Borház Pécsi Cabernet Franc 2012);

Desszertborok: Hárs Pincészet Szajki Cirfandli késői szüret 2007 (itt ez a bor kapta a szavazatok majd’ száz százalékát…).

A borok mellett a Kodály Központba ellátogatók a kreatív pécsi gasztronómia jegyében született ételekből is ízelítőt kaphattak, a kóstolót a Zsolnay Étterem, a Pezsgőház vagy a Jókai Bisztró séfjei készítették.

A Kreatív Pécsi Gasztronómiáért Egyesület víziója szerint Pécs egy olyan multikulturális gyökerekkel rendelkező város, amelynek gazdag gasztronómiai hagyományai, a környező vidékek változatos helyi termékei, a megyében húzódó borvidékek, a polgári konyha értékei mind ihletői lehetnek egy olyan kreatív és integráló gasztronómia kialakításának, amely a kétezer éves várost, a kulturális fővárost az étkezőasztalon jeleníti meg és a kompromisszum-mentes minőséget tűzi ki céljául.