nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Mecseknádasdi Bor-Barangoló – Barangolás a mecseknádasdi pincesorokon

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete, a Mecseknádasd Open Nkft. és a Pécs Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót.

Mecseknádasdi hagyomány, hogy szeptember harmadik hétvégéjén nem csak a pinceajtók nyílnak a településre érkező látogatók számára, hanem a pincesorok is. 

A több mint 300 éves szőlőtermesztési és borkészítési tradíciót máig őrzik a baranyai sváb faluban, így a kis présházakban, illetve a nagyobb családi pincészetekben sorakozó tölgyfa hordók és acél tartályok évről évre megtelnek minőségi borokkal.

A borkultúra erősen a mindennapok része, melyet a turizmus eszközeivel próbálunk bemutatni és megőrizni a Borút településeire érkező turistáknak. Erre kiváló alkalmak a különböző hangulatos borkóstolások, a pincejárások, valamint az egyéb borturisztikai fesztiválok is – hangsúlyozta közleményében Gonda Tibor, a Pécs-Mecseki Borút elnöke.

Három évvel ezelőtt a Bor-Barangoló rendezvényt is e célból álmodtuk meg közösen a Pécs-Mecseki Borút szakmai közreműködésével, hogy bemutassuk az egész falu színes borturisztikai kínálatát, s alkalmat teremtsünk a helyi borosgazdáknak, hogy bemutathassák a boraikat – árulta el Hetényi János, a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke.

A mecseknádasdi borturisztikai rendezvények között azért is egyedülálló az őszi mulatság, mert az nem csak egy, hanem négy pincesort is bemutat. Ezzel a szervezők lehetőséget teremtenek arra, hogy a borturisták a pincesorok között kirándulhassanak, megcsodálva a Puszta-tető nyújtotta páratlan kilátást.

Idén 4 pincesoron, 14 nyitott pince és 42 fajta bor várja majd a turistákat, tehát minden pincénél 3 fajta bor kóstolható. Ezek között jellemzően hagyományos fehér- és kékszőlő fajtákat találunk (Chardonnay, Olaszrizling, Merlot, Cabernet sauvignon), de kínálunk gyümölcsös Kékfrankos rosé és siller, mint ahogyan prémium borokat is (grúz Szaperavi).

Célunk, hogy a látogatók többsége végig járja az előre kijelölt „borutat”, s minden pincénél kóstolhasson helyi különlegességeket. Ezt próbáljuk motiválni egy bor-barangolási oklevél szerzési lehetőséggel is, melyhez pecséteket kell gyűjteni a nyitott pincéknél – mesélte el az esemény főszervezője, Pintér Réka.

A szervezők a napközbeni boros rendezvényen kívül, a Hetényi Családi Pincészet és Birtokra hívják az érdeklődőket az esti órákban, ahol vacsorázási lehetőség és egyéb kulturális programok is lesznek. A vacsora mellé egy echte holland zenekar – Zigeunerorkest / Régi nóták – lép fel, akik különlegessége, hogy magyar és román cigányzenét játszanak. A humor kedvelőit pedig a TV-ből is ismert Showder klub sztárja, Badár Sándor önálló műsora várja pincészet borkápolnájában.

Nyitott pincék és pincesorok:

  • Trieb-pincesor: Garai Pince | Schraub Pince | Lovagpince: Wekler Családi Pincészet
  • Schlawaker Grund: Hudák Weingarten | Keszler Pince | Gungl’s Weinkeller | Makk és Fiai Pince | Arnold Pince | Makk Pince | Rauschenberger Pince
  • Czehmanns Grund: Sós Pince | Schum Pince/1 | Schum Pince/2
  • Rékavölgyi-pincesor: Hetényi Családi Pincészet és Birtok

Mecseknádasdi Bor-Barangoló, több mint pincejárás!

További információ és érdeklődés:
Mecseknádasd Open Nkft.
turizmus@mecseknadasd.hu
www.borbarangolo2022.ticketninja.io