nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

MECSEK KINCSE SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET

A Mecsek apró településeket rejt csodálatos völgyeiben, melyek legtöbbje önmagában is kincs. A Mecsek Kincse Szociális Szövetkezet négy ilyen apró kincsre épül: Orfű, Abaliget, Husztót és Kovácsszénája települések önkormányzatai, valamint helyi vállalkozói alkotják. A szövetkezet célja munkanélküli, illetve szociálisan hátrányos helyzetben lévő tagjai számára munkalehetőségek teremtése, valamint szociális helyzetük javítása.

A szövetkezet 2013-ban alakult munkahelyteremtés, valamint a helyi termékek és helyi természeti források hatékonyabb kihasználása céljából. A cél megvalósítása érdekében a tagok kihasználják a szövetkezeti formában történő demokratikus működés lehetőségeit, a tagokat egyenlő arányban megillető szavazati jog gyakorlásával történő döntéshozatal előnyeit, illetve a tagok és a szövetkezet közötti együttműködésből fakadó lehetőségeket.

A szervezet a célok hatékonyabb elérése céljából a 2013-as évben pályázatot adott be. A nyertes projekt elnevezése: „A Mecsek Kincse Szociális Szövetkezet működési területén a foglalkoztatási problémák megoldása”, azonosítója: TÁMOP-2.4.3.D.2-13/1-2013-0655.

asvanyviz

A projekt keretében két termékcsoport kialakítására kerül sor. Mivel Husztót és Orfű egyaránt rendelkezik saját vízbázissal, ezért az elsődleges cél egy helyi ásványvíz palackozó kialakítása és működtetése Orfűn. Kezdetben a cél a helyi éttermek és Pécs elit éttermeinek a kiszolgálása, 1L-es üveg palack kiszerelésben, valamint a piaci igények kiszolgálása céljából 1L-es és 1,5L-es PET palackok gyártása. A gyártósor kapacitása várhatóan 16.000L /hó lesz.

Kovácsszénája település az elmúlt 4 évben jelentős lépéseket tett a helyi termékek fejlesztésének irányába, háztáji vásárokkal és minőségi termékekkel jó hírnevet szerzett. Az ásványvíz palackozás kiegészül egy 2012-es„Falufelzárkóztatás BM………”pályázat segítségével létrehozott savanyító épületben helyi zöldségek savanyítására, valamint hidraulikus gyümölcspréssel történő minőségi 100%-os friss gyümölcslé előállítására nyílik lehetőség.

 

infoblokk_kedv_final_RGB_ESZA