nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Kulenáris utazások Baranyában

 

IPA Cooli magyar logó sor 1

 

 

A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület 2014. január 14-én tartotta a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 HUHR/1101/1.2.4/0007 azonosítószámú COOL!N projektjének záró rendezvényét a pécsi Pannon Magyar Házban.

IMGP6419Fotó: Szász István

A Jagodnjaki Járás partnerségével 2013. február 1. és 2013. december 31. között megvalósított projekt fő célja a kulen és más helyi termékek turisztikai menedzselése volt, mely a határ mindkét oldalán sikerrel zárult. A program során szakmai képzések segítették az érdeklődők elmélyülését a füstöltáruk témájában, a fiatalabb generáció is bevonásra került a gasztrokulturális hagyományok megőrzésébe a gyermekvetélkedők kapcsán, az egységes és hatékonyabb piaci fellépés érdekében klaszterbe tömörültek a horvát termelők, közös honlap indult (www.coolin-cbc.com), tanulmányutak, helyi termék témájú fesztiválok és gasztro klubok szerveződtek, adatbázisok készültek, valamint receptkönyv és egy úgynevezett gourmet térkép is hozzájárult a régió ízeinek és értékeink népszerűsítését. A 11 hónapon át tartó munkafolyamat kézzel fogható eredménye továbbá a „Kulenáris utazások Baranyában” című könyv, melynek hivatalos bemutatójára a keddi rendezvényen került sor. Az autentikus fotókkal gazdagított kiadvány három nyelven (magyar, horvát és angol) hivatott összefoglalót adni a Baranyai háromszög kultúrájáról, gasztronómiájáról, kézműves hagyományairól és nem utolsó sorban a kulenről. Dr. Gonda Tibor borúti elnök és Ljubomir Damjanović elmondásai alapján egyre nagyobb teret kap a gasztronómia a turizmusban, kedveltek és keresettek a kézműves helyi termékek valamint a köréjük szerveződő események. Reméljük, hogy a COOL!N projektünkkel mi is érdemben hozzá tudtunk járulni ezen pozitív változásokhoz.

IPA Cooli magyar logó sor 2