nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Kulen tréning indul a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület szervezésében

hucr_logo_turism_2_hu-01

IPA HUHR/1101/1.2.4/0007

COOLIN

 

MEGHÍVÓ

„A Kulen a Stifolder és más töltelék termékek és füstölt áruk érzékszervi észlelése és gasztronómiai hasznosítása”

Tréning célja:

  • A Kulen és más, a határ mentén jellemző füstölt termékek érzékszervi észlelése és turisztikai menedzselése témákban szakemberek képzése.
  • A termékek gasztronómiai jelentőségének javítása, „csúcs gasztronómiába” való illesztése.
  • A fenti termékek harmonizálása a borokkal.
  • Más helyi termékek és a fenti termékek párosítása, harmonizálása (sajtok, asztalt gyümölcsök, lekvárok …stb.)

A fenti célokat elsősorban gyakorlati foglalkozások és a foglalkozások témájához kapcsolódó elméleti előadások segítségével kívánjuk elérni a következő program szerint:

1.       Február 23. Orfű       Mit kell tudni a Kulenről? (Kulen történelme, elkészítésének módja, a jagodnjaki Kulen előállításának bemutatása) Minden résztvevő a gyakorlatban is létrehozhat egy saját Kulent, jagodnjaki szakemberek irányításával.

2.       Március 23. A füstölt áruk és más helyi termékek harmonizációja. Termékkóstoló Baranyai helyi termékekről.

Dr. Szabó Géza előadása:

  • Helyi termékek turisztikai hasznosítása
  • Terroir termékek minősítése és marketing szerepük

3.       Május 11. Részvétel az Orfűi Gasztro fesztivál szakmai programján

Előadó: szervezés alatt

4.       Május 25.

Szakmai kirándulás a fekedi Stifolder fesztiválra.

A Stifolder értékelési és minősítési rendszerének megismerése, bírálati gyakorlat.

5.6.7.8. Szeptember 12-15.:  4 napos intenzív borszakértői képzés a CEWI közreműködésével.    A 4 napos középfokú borszakértő képzés célja a Kárpát medence és Európa legismertebb szőlő és borfajtáinak megismerése. Kiemelt figyelmet kap a Dél-dunántúli és a horvát úgynevezett kontinentális borvidék (határmenti terület). A tanfolyam fontos eleme a füstölt hentesáruk és a borok harmonikus párosításának megismertetése. A kurzuson való részvételnél előny, ha valaki már rendelkezik CEWI alapfokú borszakértő és borbíráló végzettséggel, mely tavasszal megszerezhető.

9.   Záró foglalkozás, interaktív vizsgázással.

A foglalkozás keretében játékos gyakorlati feladatokra kerül sor. Minden résztvevőnek be kell mutatni 2 „kedvenc helyi termékét”, melyből az egyik vagy kulen vagy  más töltelék áru kell legyen, míg a másik pedig szabadon választható. Ezen kívül ezekhez illő bort is prezentálni kell.

 

A tanfolyam tanúsítvánnyal zárul.

 

A jelentkezés lehetősége a fentiekben felsorolt előadási napokra külön-külön is adott, kérjük részvételi szándékát  2013. január 30-ig jelezze az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

 

Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület

Postacím: 7625 Pécs, Vince utca 9/2.
Tel.: 0672/783-381

E-mail: info@pecsmecsekiborut.hu

 

 

huhr_eu_logo_hosszu_hu