nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Két napos tanulmányút a Pécs-Mecseki Borúton

A 85 százalékban az Európai Unió által finanszírozott Magyarország- Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program “Határon Átnyúló Borutak” projekt keretében szőlő-, és bortermelők, turisztikai szakemberek, és a Križevci, Kalnik és St. Peter Orehovec térségében megvalósulandó jövőbeli borút potenciális tagjainak részvételével két napos tanulmányutat szervezett a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület a hét éve sikeresen működő, éves szinten 46 ezer látogatót vonzó Pécs-Mecseki Borúton.

 

A március 13-án és 14-én megvalósuló tanulmányúton a horvátországi Prigorje térségből érkező 25 fő résztvevő különböző magyar pincészeteket látogatott végig – a saját szőlőikből bor mellett pálinkát is előállító kis családi borászatoktól a legnagyobb, új technológiával felszerelt, felvásárolt szőlőkből  bort előállító feldolgozóig.

 

A tanulmányúttal egy időben a 2013. február 1-től megvalósuló projekt keretében meghatározásra kerültek a Križevci, Kalnik és St. Peter Orehovec térségében fellelhető kulturális és természeti értékek, amelyek a növekvő számú szolgáltatói hálózattal, borászatokkal, falusi vendégfogadóhelyekkel és egyéb turisztikai célpontokkal részét képezik majd a jövőben kialakításra kerülő új borútnak. A begyűjtött tapasztalatok, és a meglévő lehetőségek alapján a projekt következő lépéseként formális megalapításra kerül a Križevci-Kalnik-Orehovec borút, emellett pedig létrehozzák a Čabraji tóhoz vezető utat.