A 85 százalékban az Európai Unió által finanszírozott Magyarország- Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program „Határon Átnyúló Borutak” projekt keretében szőlő-, és bortermelők, turisztikai szakemberek, és a Križevci, Kalnik és St. Peter Orehovec térségében megvalósulandó jövőbeli borút potenciális tagjainak részvételével két napos tanulmányutat szervezett a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület a hét éve sikeresen működő, éves szinten 46 ezer látogatót vonzó Pécs-Mecseki Borúton.

 

A március 13-án és 14-én megvalósuló tanulmányúton a horvátországi Prigorje térségből érkező 25 fő résztvevő különböző magyar pincészeteket látogatott végig – a saját szőlőikből bor mellett pálinkát is előállító kis családi borászatoktól a legnagyobb, új technológiával felszerelt, felvásárolt szőlőkből  bort előállító feldolgozóig.

 

A tanulmányúttal egy időben a 2013. február 1-től megvalósuló projekt keretében meghatározásra kerültek a Križevci, Kalnik és St. Peter Orehovec térségében fellelhető kulturális és természeti értékek, amelyek a növekvő számú szolgáltatói hálózattal, borászatokkal, falusi vendégfogadóhelyekkel és egyéb turisztikai célpontokkal részét képezik majd a jövőben kialakításra kerülő új borútnak. A begyűjtött tapasztalatok, és a meglévő lehetőségek alapján a projekt következő lépéseként formális megalapításra kerül a Križevci-Kalnik-Orehovec borút, emellett pedig létrehozzák a Čabraji tóhoz vezető utat.