nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Hunyorral minősített ökoturisztikai szolgáltatók

Hunyorral minősített ökoturisztikai szolgáltatók

A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter sikeresen kezdte meg az országosan egyedülálló ökoturisztikai minősítési rendszert bevezetését. A címet elnyert elismert szolgáltatók hamarosan átvehetik a minősítést jelző, a házak falára kihelyezhető egy, kettő, vagy három hunyoros minősítő táblát.

Eredetileg 20 minősítés elvégzését tűzték ki célként, de már most 26 szolgáltatás minősítésénél tartanak, és a jelentkezők száma folyamatosan nő. A minősítést végzők képzésen vettek részt, a rendszert magát pedig a tagság közösen dolgozta ki. A minősítési rendszer fejlesztése során szakemberek segítségével a világszerte már működő rendszerek megismerésére és elemzésére került először sor, majd ezek hasznos és progresszív elemeinek ismeretében került kialakításra a hazai viszonyok között is alkalmazható rendszer. A minősítéseket a „legzöldebb klaszter-tagok” közül a gyűrűfűi Fridrich Ágnes (Veronika Erdei Iskola), a hosszúhetényi Vass Adrienn, aki jelenleg a Kövestetői Vendégházat vezeti, valamint dr. Németh Ibolya környezeti nevelő, a cserkúti Biobia Porta Pajta Szálló tulajdonosa végezte el.

– A minősítési rendszer a turisztikai szolgáltatókat sorolja be attól függően, hogy mennyire ökotudatosak, és tevékenységüket mennyire környezettudatosan, a fenntartható fejlődés elveit szem előtt tartva végzik – mondja dr. Németh Ibolya. A minősítés során a komplexitásra, valamint arra törekedtünk, hogy feltérképezzük, hogy a fellelhető természeti, kulturális és épített ritkaságokat mennyire használják ki a szolgáltatók. Az is szempont, hogy a vendégek szemléletformálása milyen mértékben történik meg, mennyire hívják fel a figyelmet a környezettudatosságra.

A minősítés során többek között megnézték, hogy az adott helyen mennyire használják fel a helyi termékeket a vendéglátásban, a dekorációk mennyire természetbarát anyagokból készültek, és azt is, hogy mivel rendezték be az épületeket. Fontos szempont volt az is, hogy milyen a helyi közösséggel a kapcsolatuk, szerveznek-e rendezvényeket. Mind e mellett azt is nézték, hogy a hulladékgazdálkodásukban mennyire minimalizálják a hulladék mennyiségét.

Az elnyerhető legmagasabb minősítési fokozat a három hunyor. Három kategóriában lehet minősíteni az ökoturisztikai szolgáltatókat, szállás, vendéglátás, valamint a szolgáltatások, rendezvények alapján. Egyebek mellett az is minősítési szempont, hogy az egyes rendezvényekre milyen módon érkeznek a vendégek autóval, busszal, vagy pedig kerékpáron, esetleg gyalog. És, ha csak gépjárművel megközelíthető az adott település, a parkolást hogyan oldják meg.

A minősítések során már most, az első körben találtak egy olyan vendéglátóhelyet Somogy megyében – Bőszénfán a szavasfarmon -, ahol csak helyi terméket használnak fel. A kaposvári egyetem vegyszermentes kertjéből származik a zöldség, gyümölcs, amelyből helyben készítenek lekvárt, zöldségkrémeket, valamint szezonális étlap alapján kínálják az ételeket.

Az első minősítések során visszaigazolódott az is, hogy Orfűnek és a nyugat-mecseki településeknek meghatározó szerepük van a régió ökoturizmusában. Az ökoturisztikai minősítést elnyert 12 szolgáltató közül 8 az érintett területen tevékenykedik.

Az eddig elvégzett minősítések során természetesen volt olyan hely, amelyik a feltételeknek nem felelt meg, de a rendszer fejlesztő jellegű, ezért a minősítési feltételek megismerése egyben jó alapot jelent az adott szolgáltatás környezettudatos fejlesztésére, és ezt követően az újabb minősítésen a sikeres szereplésre.

A minősítési rendszer egyelőre a klaszter tagjaira terjed ki, azonban elképzelhető, hogy a későbbiekben kiterjesztik ezt a lehetőséget más szolgáltatók számára is – nyilatkozta Handó János, az ökoturisztikai klaszter elnöke.