nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Hetényi János kékfrankosa a PTE bora 2012 címet viselheti

A PTE bora kitüntető titulusra idén 19 pincészet 35 bora pályázott, és vörösbor kategóriában az Indivinum Kft, míg a fehérborok között a PTE Szőlészeti és Borászati Intézete diadalmaskodott.

A Pécsi Tudományegyetem 2000-ben döntött úgy, hogy a régió meghatározó intézményeként határokon innen és túl egyaránt méltó ajándéktárgyakkal kívánja képviselni a Dél-Dunántúlt, ezért hagyományteremtő jelleggel megválasztják a PTE borát. Az elmúlt bő évtized igazolta az akkori döntést, hiszen az egyetemi borok igen kedveltek az ajándékozottak körében, és méltó módon képviselik az intézményt, valamint a régiót.

Az első borválasztás óta az alapelvek között szerepel, hogy a régió borvidékeiről, azaz Pécsről, Szekszárdról, Villányból és Tolnából kerüljön ki a győztes fehér, illetve vörösbor. Nem elhanyagolható a bor kiválasztásánál a minőség mellett az ár sem, hiszen fontos szempont, hogy az egyetemi borokat elérhető áron vásárolhassák meg az egyetemi oktatók és a hallgatók.

Az egyetemi bor címet idén 19 pincészet 35 bora pályázta meg, és örömteli, hogy mind a négy régiós borvidékről érkeztek nevezések. A hagyományoknak és az előírásoknak megfelelően „vakon” pontozott a társadalmi zsűri, vagyis a bírálók nem tudhatták, milyen nedűt kóstolnak és pontoznak éppen. Ahogy a korábbi években, az idén is két kategóriában hirdettek győztest.

Vörösbor kategóriában az Indivinum Kft 2011-es évjáratú, kékfrankos minőségi száraz vörösborát hirdette ki győztesnek Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Az erről szóló oklevelet a bor termelője, Hetényi János vette át a jubileumi fogadáson.

Fehérbor kategóriában a PTE Szőlészeti és Borászati Intézetének 2008-as évjáratú, Cirfandli minőségi félédes fehérbora utasította maga mögé a mezőny többi borát, így Jakab Gábor egyetemi tanár, az intézet igazgatója fogadhatta a rektor gratulációját.