A PTE bora kitüntető titulusra idén 19 pincészet 35 bora pályázott, és vörösbor kategóriában az Indivinum Kft, míg a fehérborok között a PTE Szőlészeti és Borászati Intézete diadalmaskodott.

A Pécsi Tudományegyetem 2000-ben döntött úgy, hogy a régió meghatározó intézményeként határokon innen és túl egyaránt méltó ajándéktárgyakkal kívánja képviselni a Dél-Dunántúlt, ezért hagyományteremtő jelleggel megválasztják a PTE borát. Az elmúlt bő évtized igazolta az akkori döntést, hiszen az egyetemi borok igen kedveltek az ajándékozottak körében, és méltó módon képviselik az intézményt, valamint a régiót.

Az első borválasztás óta az alapelvek között szerepel, hogy a régió borvidékeiről, azaz Pécsről, Szekszárdról, Villányból és Tolnából kerüljön ki a győztes fehér, illetve vörösbor. Nem elhanyagolható a bor kiválasztásánál a minőség mellett az ár sem, hiszen fontos szempont, hogy az egyetemi borokat elérhető áron vásárolhassák meg az egyetemi oktatók és a hallgatók.

Az egyetemi bor címet idén 19 pincészet 35 bora pályázta meg, és örömteli, hogy mind a négy régiós borvidékről érkeztek nevezések. A hagyományoknak és az előírásoknak megfelelően „vakon” pontozott a társadalmi zsűri, vagyis a bírálók nem tudhatták, milyen nedűt kóstolnak és pontoznak éppen. Ahogy a korábbi években, az idén is két kategóriában hirdettek győztest.

Vörösbor kategóriában az Indivinum Kft 2011-es évjáratú, kékfrankos minőségi száraz vörösborát hirdette ki győztesnek Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Az erről szóló oklevelet a bor termelője, Hetényi János vette át a jubileumi fogadáson.

Fehérbor kategóriában a PTE Szőlészeti és Borászati Intézetének 2008-as évjáratú, Cirfandli minőségi félédes fehérbora utasította maga mögé a mezőny többi borát, így Jakab Gábor egyetemi tanár, az intézet igazgatója fogadhatta a rektor gratulációját.