Kevés olyan jeles napunk van az évben, mint a december 13. Luca-nap, melyhez ilyen sok hagyomány és szokás kötődne. A tradícióinkat itt a Pécsett, a Pécsi Borvidéken kb. két évtizede gazdagítjuk újbormustrával is, melyen a Borvidék újborai mérkőznek meg. A Kulturális Központ a Pécs-Mecseki Borút Egyesülettel közösen szervezte meg a nagy hagyománynak számító Luca-napi borversenyt.

 

Több, mint 40 tétel bor érkezett be az idei Luca-napi újborversenyre, hogy a szakmai zsűri górcső alá vegye őket. December 9-én zajlott a borok zsűrizése a Kulturális Központban, ahol 13 termelő 41 borát értékelte a 10 főből álló szakmai bizottság, 100 pontos rendszerben. Az egyesület felkérésére idén is Csepeli Zoltánné, kertészmérnök vállalta az elnöki szerepet, akinek vezetésével minden tétel bor hoz hasznos és előremutató útmutatókat is kaptak a borászok az oklevél mellé. A zsűritagok között a Pécsi, a Villányi, a Tolnai Borvidék, a Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendje, és a Pécsi Tudományegyetem képviselői pontozták, s kóstolták a borokat, melyek vakkóstoláson estek át.

A másnapi eredményhirdetésnek is a pécsi Kulturális Központ adott otthont, melynek során a borászok, a meghívott vendégek, valamint a Gasztronómiai- és Borklub tagjai kóstolhatták meg az aranyérmes borokat.

A borok bemutatásához és a vendégek szórakoztatásához a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenkar kamarazenekar fújta a nótákat.

Fotó: Löffler Péter

A Luca-nap számokban

  • 13 termelő

  • 41 nevezett bor

  • Ebből 21 fehérbor

  • Ebből 8 rosé

  • Ebből 2 siller

  • Ebből 10 vörösbor

  • 10 fős szakmai zsűri

Különleges, kecsegtető évjárat

Csepeli Zoltánné, az értékelése során kiemelte, hogy az idei száraz és csapadékhiányos nyár kiváló évjáratot eredményezett, mely különösen a vörösboroknál figyelhető meg. Már most decemberben is kész borokkal találkozhatunk, különösen a bársonyos Syrah és Cuvée borok esetén. Az illatos fehérborokat is érdemes lehet végigkóstolni és a karácsonyi menüsorba beilleszteni; hiszen ezen szőlőfajták szüretelése még a nagy szeptemberi esőzések előtt megtörtént. A kirobbanóan friss, virágos rét illatokat idéző Jázmin (Pécsi Egyetemi Borbirtok, Hárs Pincészet), Zenit (Pécsi Egyetemi Borbirtok) és az üde Irsai Olivér (Garai Ákos), kiváló kísérője lehet egy-egy beszélgetésnek vagy az ünnepi asztalnak.

Fotó: Löffler Péter

Tarolt a Belward Pincészet, de Mecseknádasd is jeleskedett

Az eredményhirdetés során a legjobb fehér- rosé- és vörösborok kaptak kitüntetett figyelmet. Idén elsöprő sikert aratott a Belward Pincészet, hiszen ők zsebelhették be a legjobb fehér (Zöldveltelini) – és rosé (Rosé Cuvée) bornak járó díjat is. A Borvidék versendi körzete mellett, a pécsi körzet is igen jeleskedett, nem csak a pécsi (Radó Pince) és a hosszúhetényi borok (Schunk Pince); hanem az egyre nagyobb számú borászt felmutató Mecseknádasd (Hudák Weingarten, Makk Pince, Garai Pince, Schraub Pince) szép sikereket ért el. Makk Péter (Makk Pince) száraz vörös Cuvée bora többek között a legjobbnak bizonyult a vörösborok szoros mezőnyében. Pár tizeddel lemaradva a szintén mecseknádasdi Hudák Weingarten testes vörösborai is kiváló reményekkel kecsegtetnek. A pincészet 3 leadott vörösbora (vörös Cuvée, Syrah, Saperavi) mind aranyérmet vihetett haza.

 

„Fehérvérű” lett idén Luca-vére

A Luca-napi borverseny legmagasabb pontszámot kapott bora nyeri el minden évben a Luca-vére címet. Az idei évben egy fehérbor kapta a legtöbb abszolút pontot, mely nagymértékű egyetértés mellett, a hásságyi központtal működő Belward Pincészet száraz Chradonnay bora lett (93,87 pont).

Fotó: Löffler Péter

Fotó: Löffler Péter

Fotó: Löffler Péter

 

 

 

 

 

 

 

Köszönjük szépen a borászoknak a leadott mintákat, az arany-, ezüst- és bronz díjazottoknak pedig Gratulálunk!