A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület 2014. augusztus-szeptember hónapban megvalósuló „bor és helyi termékek érzékszervi vizsgálata és bírálata képzést” szervez Pellérden, amely Európai Uniós forrásból MVH LEADER keretből kerül részben támogatásra.

Maga a tanfolyam ennek kapcsán díjmentes, viszont az étkezés és a kóstoláshoz és bírálathoz felhasznált alapanyagok díja fizetendő, melynek mértéke 25.000 Ft/fő. Erről egyesületünk képzési támogatás jogcímen igény esetén számlát állít ki. A támogatás fizethető készpénzzel (előzetes egyeztetés után) a képzés első alkalmával, vagy átutalással egyesületünk Szigetvári Takarékszövetkezetnél vezetett 50800111-11145992 számú bankszámlájára a képzést megelőzően.

A képzésen csak a képzési díjat előzetesen megfizetett hallgató vehetnek részt!

A képzésről egyesületünk oklevelet állít ki, de emellett minden sikeres vizsgát teljesítő hallgató megkapja a CEWI (Central European Wine Institute) alapfokú borbíráló oklevelét, mellyel lehetőséget szerez a későbbiekben a középfokú borbíráló tanfolyamon való részvételre. (alapfokhoz kötött)
A képzésre az alábbi elérhetőségeken (a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével) lehet jelentkezni 2013. augusztus 9-ig!

Emailen: laknerp@gmail.com

Telefonon: 0672/783-381, 0630/505-1935

 

A képzési információk az alábbiakban olvashatók:

 

Bor-és helyi termékek érzékszervi vizsgálata és bírálata képzés

Helyszín: Pellérd, Potyka Vendéglő

8 képzési nap + vizsga

 

2014. augusztus 15. (péntek)

I. WSET Középfokú kóstolás ismeret – bor szerkezetei felépítése (8 óra)

Előadó: Horkay András

Objektív minőség meghatározás szín analitika

Illat meghatározás

Mit, hol érzünk a borban?

Szőlészet-borászat alapfokon

Dél-Dunántúl, Magyarország borai – borkóstolással

2014. augusztus 16. (szombat)

II. Az érzékszervi vizsgálat módszertana (8 óra)

Előadó: Horkay András

A kóstolás fázisainak ismerete és a különböző termékek leírásának szókincse,

gyakorlati alkalmazása

Magyarország meghatározó szőlőfajtái és szőlőfajtái

2014. augusztus 17. (vasárnap)

III. Borleírás (8 óra)

Előadó: Horkay András

Objektív-szisztematikus borértékelés, szakszerű borleírás

Bor – étel párosítások 

2014. augusztus 29. (péntek)

IV. A terroir termékek és helyi termékek definíciója  (8 óra) Előadó: Dr. Szabó Géza

Mi is az a terroir?

A terroir minőségi mutatói, szakmai háttere és jellemzői

2014. szeptember 12. (péntek)

V. A terroir termékek ismerete  (8 óra) Előadó: Krizl Edit

A pálinka kultúrtörténete

A pálinka készítés elmélete és mai gyakorlata
Pálinkák kontra párlatok
Terroir termék-e a magyar pálinka?
A Brill Pálinkaház bemutatása
Pálinkaminősítés elméletben és gyakorlatban

2014. szeptember 13. (szombat)

VI. A terroir termékek és helyi termékek definíciója  (8 óra)

Előadó: Dr. Szabó Géza

A terroir és helyi termékek valorizációjának és promóciójának szakmai alapjai és gyakorlata

Helyi termékek érzékszervi minősítése és turisztikai hasznosítása, gasztrofesztiválok

Előadó: Nagy István

Mézfogyasztás hazánkban, egy méhészet bemutatkozása, a méz érzékszervi vizsgálata és bírálatának gyakorlata 2014. szeptember 14. (vasárnap)

VII.. A terroir termékek ismerete (8 óra)

Előadó: Dr. Szabó Géza

Helyi termékek érzékszervi minősítése és turisztikai hasznosítása, gasztrofesztiválok

A füstölt áruk és más helyi termékek márkásítása

Stifolder, mint helyi termékek érzékszervi vizsgálata, minősítése

Összehasonlító érzékszervi minősítés füstölt kolbászoknál és stifoldereknél

2014. szeptember 19. (péntek)

VIII. A terroir termékek ismerete  (8 óra)  

Előadó: Dr. Németh Ibolya

Erdő-mező növényei a mindennapok konyhájában

Gazvacsorák a BioBia Portán

IX. Vizsga

 

VÁRJUK JELENTKEZÉSÜKET!