A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület 2014. augusztus-szeptember hónapban megvalósuló „bor és helyi termékek érzékszervi vizsgálata és bírálata képzést” szervez Pellérden, amely Európai Uniós forrásból MVH LEADER keretből kerül részben támogatásra.
Maga a tanfolyam ennek kapcsán díjmentes, viszont az étkezés és a kóstoláshoz és bírálathoz felhasznált alapanyagok díja fizetendő, melynek mértéke 25.000 Ft/fő. Erről egyesületünk képzési támogatás jogcímen igény esetén számlát állít ki. A támogatás fizethető készpénzzel (előzetes egyeztetés után) a képzés első alkalmával, vagy átutalással egyesületünk Szigetvári Takarékszövetkezetnél vezetett 50800111-11145992 számú bankszámlájára a képzést megelőzően.
A képzésen csak a képzési díjat előzetesen megfizetett hallgató vehetnek részt!
A képzésről egyesületünk oklevelet állít ki, de emellett minden sikeres vizsgát teljesítő hallgató megkapja a CEWI (Central European Wine Institute) alapfokú borbíráló oklevelét, mellyel lehetőséget szerez a későbbiekben a középfokú borbíráló tanfolyamon való részvételre. (alapfokhoz kötött)
A képzésre az alábbi elérhetőségeken (a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével) lehet jelentkezni 2013. augusztus 9-ig!
Emailen: laknerp@gmail.com
Telefonon: 0672/783-381, 0630/505-1935
A képzési információk az alábbiakban olvashatók:
Bor-és helyi termékek érzékszervi vizsgálata és bírálata képzés
Helyszín: Pellérd, Potyka Vendéglő
8 képzési nap + vizsga
2014. augusztus 15. (péntek)
I. WSET Középfokú kóstolás ismeret – bor szerkezetei felépítése (8 óra)
Előadó: Horkay András
Objektív minőség meghatározás szín analitika
Illat meghatározás
Mit, hol érzünk a borban?
Szőlészet-borászat alapfokon
Dél-Dunántúl, Magyarország borai – borkóstolással
2014. augusztus 16. (szombat)
II. Az érzékszervi vizsgálat módszertana (8 óra)
Előadó: Horkay András
A kóstolás fázisainak ismerete és a különböző termékek leírásának szókincse,
gyakorlati alkalmazása
Magyarország meghatározó szőlőfajtái és szőlőfajtái
2014. augusztus 17. (vasárnap)
III. Borleírás (8 óra)
Előadó: Horkay András
Objektív-szisztematikus borértékelés, szakszerű borleírás
Bor – étel párosítások
2014. augusztus 29. (péntek)
IV. A terroir termékek és helyi termékek definíciója (8 óra) Előadó: Dr. Szabó Géza
Mi is az a terroir?
A terroir minőségi mutatói, szakmai háttere és jellemzői
2014. szeptember 12. (péntek)
V. A terroir termékek ismerete (8 óra) Előadó: Krizl Edit
A pálinka kultúrtörténete
A pálinka készítés elmélete és mai gyakorlata
Pálinkák kontra párlatok
Terroir termék-e a magyar pálinka?
A Brill Pálinkaház bemutatása
Pálinkaminősítés elméletben és gyakorlatban
2014. szeptember 13. (szombat)
VI. A terroir termékek és helyi termékek definíciója (8 óra)
Előadó: Dr. Szabó Géza
A terroir és helyi termékek valorizációjának és promóciójának szakmai alapjai és gyakorlata
Helyi termékek érzékszervi minősítése és turisztikai hasznosítása, gasztrofesztiválok
Előadó: Nagy István
Mézfogyasztás hazánkban, egy méhészet bemutatkozása, a méz érzékszervi vizsgálata és bírálatának gyakorlata 2014. szeptember 14. (vasárnap)
VII.. A terroir termékek ismerete (8 óra)
Előadó: Dr. Szabó Géza
Helyi termékek érzékszervi minősítése és turisztikai hasznosítása, gasztrofesztiválok
A füstölt áruk és más helyi termékek márkásítása
Stifolder, mint helyi termékek érzékszervi vizsgálata, minősítése
Összehasonlító érzékszervi minősítés füstölt kolbászoknál és stifoldereknél
2014. szeptember 19. (péntek)
VIII. A terroir termékek ismerete (8 óra)
Előadó: Dr. Németh Ibolya
Erdő-mező növényei a mindennapok konyhájában
Gazvacsorák a BioBia Portán
IX. Vizsga
VÁRJUK JELENTKEZÉSÜKET!