nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

A közös örökség vidéki útvonalai

„A közös örökség vidéki útvonalai” című projekt az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósul meg, két hazai és két horvát partner együttműködéseként. A projekt 2020. május 1. és 2021. augusztus 31. között zajlik, 325 976,93 euró Európai Uniós támogatással.

A program célja a közös kulturális és vidéki örökség fejlesztése és kezelése a kulturális értékek és hagyományok őrzése érdekében. Ezzel hozzájárul a közös kulturális és vidéki örökség sikeres megszervezéséhez, növeli a környék látogatóinak számát, valamint a témával kapcsolatos ismeretek szintjét minden érintett számára.

A projekt konkrét célja egy egyedülálló tematikus vidéki útvonal-fejlesztés, mely a közös témán alapuló, egyedileg kevésbé ismert látnivalókat kutatja fel és kapcsolja össze a már meglévő tematikus útvonalakkal, kerékpáros és turistaútvonalakkal, borutakkal és egyéb potenciálisan releváns turisztikai célpontokkal.

A projekt keretében több, izgalmas beszerzés valósul meg. A vezető kedvezményezett, az Orfű Községi Önkormányzat, felújít, és interaktív kovácsműhellyé alakít egy régi pajtát, ahol különböző workshopok kerülnek megrendezésre. Az egyik horvát partner, a Zeljeznicar Egyesület által kialakításra kerül egy mozgatható Néprajzi Múzeum, melyben hagyományos etnológiai kiállításokra kerül sor. A másik horvát partner, a Savez Poduzetnika Madara Hrvatske, kibővíti egy meglévő szoborparkját, mely egyedülálló turisztikai attrakciónak számít Batina faluban. Az Orfű Turisztikai Egyesület feladata a különböző rendezvények menedzselése, s a projekt kutatási részének megvalósítása. A projekt keretében megrendezésre kerül a Kincses Baranya Fesztivál 2 alkalommal, a Tájházak napja Fesztivál 2 alkalommal, 6 professzionális szeminárium, egy konferencia, több érdekes workshop és egy vidéki témájú művészeti tábor. Ezen kívül több kutatás foglalkozik a tematikus út koncepciójával, s létrehozásra kerül egy fejlesztési turisztikai stratégia a vidéki térségek kulturális örökségeivel kapcsolatban. Megéri követni az eseményeket, hiszen rengeteg izgalmas programon vehetnek részt! Részletes információkat az alábbi honlapon érhetnek el: www.orfu.hu.

A projekt angol címe: Rural routes of common heritage

Rövid cím: Routes To Roots

Projekt azonosító: HUHR/1901/2.1.3/0062

Vezető kedvezményezett: Orfű Községi Önkormányzat

Projekt partnerek: Orfű Turisztikai Egyesület, Savez Poduzetnika Madara Hrvatske, Hrvatsko Kulturno Umjetnicko Drustvo „Zeljeznicar” Osijek

Projekt összköltségvetése: 383 502,28 €

EU támogatás összege: 325 976,93 €

Megvalósítási időszak: 2020. május 1.- 2021. augusztus 31.

A projekt az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében és támogatásával valósul meg.