nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Kulenáris együttműködés a határ két oldalán

Sikeres pályázatot nyújtott be a Vezető Kedvezményezett Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület a Partner Jagodnjaki Járással egy határon átnyúló ipa együttműködési programra. A „COOLIN” HUHR/1101/1.2.4/0007 azonosítószámú projekt elsősorban a Kulen, mint hagyományos baranyai gasztronómiai különlegesség népszerűsítésére fókuszál. A projektmegvalósítás során szempont természetesen a többi baranyai helyi termék – különös tekintettel az egyéb húskészítmények, füstöltáruk – promóciójához intenzíven hozzájárulni, és felhívni a figyelmet a különböző helyi termékek és borok harmóniájára. Az összesen 105.860 EUR méretű projekt költségei közel azonos arányban oszlanak meg a partnerek között, melyből a támogatás összesen 87.583,69 EUR

 

A projekt megkezdésekor célunk a – Baranyában található – helyi termék-előállítók számbavétele, melynek eredményeként egy adatbázis is kialakításra kerül. Ez szolgáltatja majd a megfelelő információs alapját a további munkánknak. Ezzel párhuzamosan a Dráva menti gasztronómiai fesztiválok összegyűjtése is megkezdődik, melyből egy közös fesztiválnaptár is elkészül, és a háromnyelvű (magyar – horvát – angol) projekt-honlapra is felkerül majd. Több nyomtatott marketinganyag – Baranyai Imázs könyv, receptfüzet, gasztro térkép- is kiadásra kerül, hogy a különböző rendezvényeken és programokon minőségi információs anyagokkal tudjuk a programunkat népszerűsíteni.

 

A „COOLIN” pályázat kiemelt programjai a rendezvények és képzések. Míg a horvát oldalon elsősorban a kulen készítésének technológiai hátteréről az Eszéki Egyetemmel közösen kerül megszervezésre egy szakmai továbbképzés, addig a magyar partnerek elsősorban a helyi termékek érzékszervi vizsgálatának és turisztikai menedzselésének a témájában képeznek szakembereket. Fontosnak tartjuk a turisztikai szakmai, és a régió kiemelt gasztronómiai rendezvényein való megjelenést, így a Pécsi Utazási Kiállításon mindkét projektpartner kitelepülőként meg kíván jelenni, de ott leszünk a 2013-as Kulinijadan, az Orfűi Gasztronómiai Fesztiválon vagy éppen a Fekedi Stifolder Fesztiválon. Az érdeklődő közönségnek és a szakmának 6 alkalommal – havi rendszerességgel – gasztroklubot szervezünk, ahol mindig egy helyi termék kerül bemutatásra, és különböző borpárosításokkal kipróbálásra.

 

VIDEO: Kulenáris együttműködés a határ két oldalán